Πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας Δράση Ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας»
Στις 18/09/2024 πραγματοποιήθηκε, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δράση Ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε δράση ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας ΑΜΗ.
Η Δράση συμπεριλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες καθώς και θα ακολουθούν δωρεάν εξετάσεις με ευγενική χορηγία του ΕΔΔΥΠΠΥ.
Την Ημερίδα Χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμόδιος Γ. Δρίκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ως Δήμαρχος και ως Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ στόχος μας είναι η στήριξη της οικογένειας. Όπως είχε πει και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy ‘’Τα παιδιά είναι ο πολυτιμότερος πόρος του κόσμου και η καλύτερη ελπίδα για το μέλλον’’.
Η εκδήλωση αυτή είναι ακόμη μια πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα και στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Το μήνυμα της ημερίδας αυτής είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκαιρα, να πραγματοποιούν την εξέταση αυτή, ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους.
Η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις της ζωής και να μειώσουμε ή να καθυστερήσουμε ανεπιθύμητες συνέπειες. Όντας ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της Υπογεννητικότητας, έχουμε δρομολογήσει ως Δημοτική Αρχή, την θέσπιση ενός νέου οικογενειακού επιδόματος 1.000€, με αποκλειστικό φορέα παροχής τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, για κάθε οικογένεια που αποκτά τρίτο παιδί και πάνω, και που είναι δημότες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, σε παράλληλη στήριξη με τα ισχύοντα κρατικά επιδόματα. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση με μόνο γνώμονα την στήριξη της κοινωνίας και της οικογένειας. Παράλληλα με την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων σκοπεύουμε να εντάξουμε δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες του Δήμου μας. Ευχαριστώ προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικό στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας κ. Κωνσταντίνο Πάντο για την συνολική του στήριξη σε αυτό το πρωτόγνωρο και καινοτόμο εγχείρημα για τον Δήμο μας».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ιατρός, Γιώργος Στεφανάκος, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΥΥ και ΙΣΑ κου Γιώργου Πατούλη και ανέφερε: «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις»
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη της υπογονιμότητας σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παραβρισκόμενες γυναίκες μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση μέτρηση της ΑΜΗ, με ευγενική χορηγία του Ελληνικού ΔιαδημοτικούΔικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και σε συνεργασία με το διαγνωστικό κέντρο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ