Με το σύνθημα «HELLAS PHARM – το δικό μας συνέδριο» πραγματοποιήθηκε, στις 21 και 22 Μαρτίου 2015, το Συνέδριο – Έκθεση που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την πολιτική ηγεσία και τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του Hellas PHARM 2015
Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση χιλιάδων φαρμακοποιών στο Hellas PHARM 2015, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω αλλαγών τόσο στην πολιτική κατάσταση της χώρας όσο και εξελίξεων σε οικονομικό επίπεδο. Το συνέδριο διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στις 21 και 22 Μαρτίου 2015 στο Helexpo Maroussi, και το οργάνωσε η εταιρεία K.Provoli.
Η συμμετοχή στο συνεδριακό μέρος του Hellas PHARM ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς και φέτος λειτούργησαν παράλληλα, και τις δύο μέρες, τρεις συνεδριακές αίθουσες με πλούσιο πρόγραμμα.
Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του Yπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και η συμμετοχή του σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Φαρμακείο και δημόσια υγεία» Πολιτεία και φαρμακοποιοί: σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι, από τη Δευτέρα το πρωί και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θα «παγώσει» η δυνατότητα των πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, διευκρίνισε ότι θα ρυθμιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη μία φορά στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου λόγω των μνημονιακών νόμων που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων, ζητώντας από τον παρευρισκόμενο υπουργό την απόσυρσή τους, και περιέγραψε την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί, αναφέροντας ότι πολλές φορές πληρώνουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Στο ίδιο τραπέζι, συμμετείχαν ακόμη:
– ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριος Κοντός, ο οποίος τόνισε πως ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ. Ακόμη και για το 2015, δεν ξεπερνά τα 525.000.000 ευρώ που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί.
– ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης που ανέφερε πως ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία στη χώρα μας είναι στο μισό αυτού που καταγράφεται στους πίνακες του ΟΑΣΑ. Και συμπλήρωσε πως «όταν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται η νοσηλεία».
– η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για θέματα φαρμακείων, κα Μαρία-Καλλιόπη Αναλογίδου.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος είπε χαρακτηριστικά πως λόγω της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 300.000 ασθενείς με την επιβάρυνση του συστήματος να ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του ΗealthReport.gr κα Δήμητρα Ευθυμιάδου.
Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία γενικότερα, κατά τη διάρκεια του συνεδριακού προγράμματος, παρουσιάστηκαν θέματα που απασχολούν τον φαρμακοποιό και δίνουν απαντήσεις για το μέλλον των φαρμακείων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν:
• Στρογγυλό τραπέζι για τα «Φαρμακεία στην Ευρώπη: το χθες, το σήμερα και το αύριο», όπου συμμετείχαν ο Μάριος Σαλμάς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ, πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Απόστολος Βαλτάς, α΄ αντιπρόεδρος ΠΦΣ και πρόεδρος Φ.Σ. Λέσβου, και ο Γιώργος Χαλκιάς, φαρμακοποιός στη Γερμανία. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Πειραιά, κ. Κώστας Κούβαρης.
• Επιστημονική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση του ΦΣΑ με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν δύο στρογγυλά τραπέζια: «Επιθεώρηση φαρμακείων» και «Εθνική πολιτική φαρμάκου: Καινοτόμα, ορφανά, γενόσημα, μη αποζημιούμενα φάρμακα».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διεξήχθησαν επίσης το εκπαιδευτικό σεμινάριο «φαρμακείο: οδηγός επιβίωσης» από το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τη συμμετοχή επιφανών καθηγητών, η 2η ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών, με θέμα «διά χειρός φαρμακοποιού», και στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του φαρμακοποιού.
Ακόμη παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν: «otc και φαρμακεία: τάσεις και τρόποι διαχείρισης στην Ευρώπη», «marketing φαρμακείου», «social compounding», «πώς θα πάρω τη σωστή απόφαση να ανοίξω φαρμακείο;», «στοιχεία ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς φαρμακείου» κ.ά.