Συμμετοχή του Δήμου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Smartbear για την υγιή & ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων στο σπίτι τους

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετείχε  στη διήμερη συνάντηση ανασκόπησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου “SmartBear” και στην υπογραφή της σχετικής Διακήρυξης , που στοχεύει στην υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων 65 ετών και άνω, στο οικιακό τους περιβάλλον. Την Πέμπτη 21/9 ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης συνυπέγραψε, μαζί με άλλους δημάρχους και στελέχη της  τοπικής αυτοδιοίκησης, τη σχετική Διακήρυξη, σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλου. Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Θανάσης Μπαμπάνας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης: “Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτήν την καινοτόμα πρωτοβουλία που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την άμεση αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τα οφέλη της Ψηφιακής Υγείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στην 3η ηλικία, η οποία βρίσκεται στις  υψηλές προτεραιότητες της διοίκησης μας. Στόχος του προγράμματος Smartbear είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας αλλά και των οικείων τους. Βασική επιδίωξη μας είναι κανένας ηλικιωμένος με χρόνιο νόσημα να μην μείνει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας”.

Το Smartbear είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON H2020.  Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους όλων των συνεργαζόμενων δήμων, άνω των 65 ετών, οι οποίοι στο ιατρικό τους έχουν τουλάχιστον δυο από τα παρακάτω: Καρδιαγγειακή νόσο (όπως Υπέρταση, Στεφανιαία Νόσο, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Αρρυθμίες), Ήπια Κατάθλιψη, Ήπια Γνωσιακή Διαταραχή (πρόδρομο στάδιο της άνοιας ή της νόσου Alzheimer), Διαταραχές ακοής, Διαταραχές Ισορροπίας, το Σύνδρομο της Ευπάθειας. Οι πολίτες μπορούν να έχουν αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία του κάθε δήμου.

Στις εργασίες της συνάντησης του SmartBear συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου,  ο Υφυπουργός Κ. Κυρανάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δ. Πτωχός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρ. Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής ¨Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φ. Καλύβα, ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Σ. Χιονίδης. Στη συνάντηση την Ε.Ε. εκπροσώπησαν υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τον Ψηφιακό Τομέα (HaDEA) της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετείχαν ακόμα στελέχη καινοτόμων εταιριών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτρονικής υγείας, ερευνητές από Πανεπιστήμια και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας χωρών της ΕΕ.

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για