Εκδήλωση μνήμης για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, από τον Σύνδεσμο Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου.

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση μνήμης για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, από τον Σύνδεσμο Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Βελέντζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην μεγάλη κοινωνική προσφορά του Χρυσόστομου στην Δράμα και στην Σμύρνη, αλλά και στις φρικαλεότητες σε βάρος του όταν συνελήφθη από τον τουρκικό στρατό.

Η γραμματέας του Συνδέσμου Ελένη Σαρρή έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του Χρυσόστομου, κάνοντας μια εκτενή ιστορική αναδρομή.

Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος στάθηκε στα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής, καθώς όπως είπε εξαιτίας των επιδιώξεων της ελληνικής ολιγαρχίας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οδηγήθηκαν στο θάνατο στο ξεκλήρισμα, και στην προσφυγιά. Το Χαϊδάρι ήταν από τις περιοχές που φιλοξένησαν οικογένειες προσφύγων, απόγονοι των οποίων βρίσκονται σήμερα στον Σύνδεσμο Νεοφωκαέων και προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Ο κ. Σελέκος τόνισε επίσης πως και σήμερα βλέπουμε σε όλο τον κόσμο πολεμικές συγκρούσεις, σφαγές, φτώχεια προσφυγιά, και γι αυτό το λόγο πρέπει όλοι να σταθούμε στην «σωστή πλευρά της ιστορίας», που σημαίνει να παλέψουμε για ένα κόσμο με ειρήνη και πρόοδο, χωρίς διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Στην εκδήλωσε παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χαϊδαρίου Κατερίνα Βελέντζα και Ναουάφ Δαουάχερ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Βορέας, Βαγγέλης Ντηνιακός, Άρης Πανόπουλος και Αποστόλης Θεοφίλης, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργουσών Αττικής Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου.

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για